|
Forum Close Combat Forum Ligi Close Combat i Klanu 10 BKP. Twoje miejsce na dyskusje o wszystkim co związane z serią gier Close Combat a także War in the Pacific oraz Steel Panthers. Mamy również silną sekcję ASG w postaci ZACIEKŁEGO PLUTONU WARTOWNICZEGO.
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Brunner Wachmistrz

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 19:00 Temat postu: GJS gc(1) Brunner vs Miniuk - Pierwsza ukończona kampania ! |
|
|
Informacje ogólne:
Grand Campaing (1) czas: od 6 czerwca do 30 czerwca 1944. Miejsce Normandia (a raczej jej mała częśc wybrzeża pomiędzy głównymi miastami Bayex i Cean.
Czas realny: od 18 kwietnia do 3 grudnia 2009. Miejsce Polska.
Ustawienia:
Brunner (Alianci) na elite
Gen.Miniuk (Niemcy) na line
Limit czasu pojedynczego starcia: 17min
Balans sił: Alianci - elite , Niemcy - line
Inne: oczywiście VL rules i 2min warning, inicjatywa włączona.
Jak widać powyżej kampanie rozpoczęliśmy z dniem 18 kwietnia, i prawdę mówiąc wtedy nie liczyłem za bardzo na jej pomyślne zakończenie, no bo popatrzcie sobie ile to już było rozpoczętych i nigdy nie skończonych… chyba wszystkie. Nie liczę tutaj takich akcji jak np. moja GC z Korem która to zakończyła się z dniem chyba 16 czerwca kompletnym zepchnięciem alianckich wojsk inwazyjnych, hehe. Nie liczyłem na dłuższą rozgrywke również z tego względu ,że kolega Miniuk był wówczas „nowy” może nie tak do końca ale ponad pół dekady braku kontaktu z CC, a przedtem i tak podobno tylko sporadyczne walki h2h robiło swoje, tak więc oceniałem ,że po kilku no może kilkunastu (bo grał niemcami) porażkach tak jak większość nowych się zawinie i będzie udawał ,że mnie nie zna. Dlatego mając to na uwadze i pewny siebie ustawiłem sobie na elite, czego potem często żałowałem, hehe . Wprawdzie na początku z plaż wyszedłem w miarę bez problemowo, zajęło to średnio od 2 do 3 dni a straty przy lądowaniu miałem w granicach normy. To po tym właśnie czasie nasz poziom gry się praktycznie wyrównał a wejście lepszych niemieckich jednostek głownie SS i Lehr sprawiło ,że tak łądnie zapowiadająca się inwazja stanęła w miejscu, a nawet więcej, częśc z tych niemieckich jednostek dotarła na plaże! I już oczami wyobraźni widziałem powtórkę mojej kampanii z Korem. Ale jak widać tak się nie stało.
Ogólnie nie chce za bardzo przynudzać, bo o tej kampanii można by pewnie napisać książkę,
Tak więc w telegraficznym skrócie jeszcze tylko kilka luźnych faktów: Bayeux tu Niemcy bronili baardzo długo przy pomocy jednostki SS (tej z jagami IV) nie pomagło odcięcie i włążenie z różnych kierunków dlatego trzeba było wybić Ssmanów do nogi, potem jeszcze pantery (chyba z Lehra) próbowały odbić to miasto ale po pierwszych sukcesach źle się to dla tej jednostki skończyło. Cean do tego miasta dotarłem już pod koniec kampanii. I po bardzo krwawych walkach z resztkami grenadierów pancernych prawie je zdobyłem i niestety długo tam nie posiedziałem, bo do miasta weszły tygrysy i moja jednostka bez zaopatrzenia nie dała rady się utrzymać (chociaż jedną z dużych hal i 3piętrowy budynek trzymałem prawie do końca, odganiając się od kociaków piatami (które miały czasem tylko jeden pocisk).
Ogólnie to udało mi się bardzo głęboko wejść na północy, ale okolice Cean jak i w dół od kanału głownie w pod niemiecką kontrolą.
A kto wygrał tą kampanie?
Decydująco nikt ale komputer wskazał na lekką przewage aliantów (minor alied victory) i była to wygrana dosłownie jedną może dwoma VLkami a stało się to w ostatniej bitwie tej kampanii pod Ranville. Była to wygrana można powiedzedzieć rzutem na taśme, hehe bo ostatnie tury kampanii to jak patrzyłem było cały czas niezmiennie (minor German victory) mimo ,że sporo zdobyłem/odbiłęm na końcówce terenu głownie goniąc jakieś resztki kiepskich jednostek obrony wybrzeża, i została ta jedna ostatnia bitwa, a ,że odłożyliśmy ją już na inny raz to sobie jeszcze sprawdziłem z kompem czy miał bym jeszcze szanse na chociaż remis (stelmate) i wyszło ,że na remis musiał bym zając pod Ranville dodatkowo ze dwie małe VLki plus jedną dużą, a dla pewności jeszcze z jedną średnią, w trakcie bitwy z Miniukiem okazało się ,ze jakimś cudem zdobyłem to co zamierzałem i dodatkowo jeszcze jedną duża Vlke no i na koniec kampanii wyszło jak wyszło.
Daje jeszcze sejwy które się zachowały i końcowe screny (bo by nikt nie uwierzył)
Sejwy aliant:
15 czerwiec: http://www.voila.pl/270/km0r9/
21 czerwiec: http://www.voila.pl/277/6hzi2/
22 czerwiec: http://www.voila.pl/280/zibhd/
29 czerwiec: http://www.voila.pl/282/g70s0/
ostatnia tura: http://www.voila.pl/284/uda9e/
to samo ale z podliczonymi całościowymi stratami
i jeszcze ta decydująca bitwa pod Ranville
P.S. jak widać nie jest to klasyczny ARR ale takie całościowe podsumowanie kampanii.
Będzie to pamiątka dla przyszłych pokoleń hehe, i dowód na to ,że jednak mozna ukończyć kampannie...
A przy okazji chciałem tez podziękowac i pogratulować Miniukowi jak i sobie:)
Kometarze i pytania nie są zabronione a nawet są wskazane:)
Ostatnio zmieniony przez Brunner dnia Pią Gru 04, 2009 19:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gen.Miniuk Starszy ułan

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 19:18 Temat postu: |
|
|
Chyba Brunner wszystko napisal co najważniejsze. Nic dodac nic ujac. Dzieki niemu nauczylem sie bardzo duzo o CC H2H. Wielkie dzieki dla niego za checi. Byla to swietna zabawa. Czekajcie na kolejna kampanie tym razem beda ARR. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ender Plutonowy

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 20:56 Temat postu: |
|
|
Pełen szacunek Panowie!
Bardzo wysoko cenię ludzi którzy umieją skończyć to co zaczęli. Respect i oby więcej takich osób!
Pozdro!
E _________________ Z dzienników wojskowych gen. Tacticusa:
"Co zrobić, jeśli jedna Armia zajmuje dobrze ufortyfikowaną i położną Pozycję, a druga nie? - Postaraj się być ta pierwszą Armią" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WOLFGRAU Ręka sprawiedliwości zwany Jeann Lannes

Dołączył: 11 Mar 2007 Posty: 7202 Skąd: Festung Breslau - Fort Lauban
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 21:42 Temat postu: |
|
|
Gratulacje! Oby wiecej takich ... epizodów(?) niestety... Ale dla Was brawa oczywiście )) _________________
Gdybym uciekał, jakiś bałwan mógłby strzelić do mnie, sądziłem, że mniej ryzykowałem nadrabiając bezczelnością.
Jean Lannes |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Brunner Wachmistrz

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 19:18 Temat postu: |
|
|
Podbijam temat, bo trochę spadł, a jest jak by nie było wiekopomny i jest żywym przykładem i dowodem (dla innych) że jednak mozna ukończyć kampanie:)
A przy okazji pragne poinformować ,że pewnie na dniach (o ile Miniuk dobrze przyciśnie swoich chłopców z Wermachtu:) Ukończymy kolejną, tym razem... Bitwę o Stalingrad (niemiecki atak na miasto na jesieni 1942) czyli kampanie w modzie Stalingrad Rattenkrieg! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|